Zelf Sedummatten aanleggen op een plat dak

Lees eerst de “Tips” voordat je een Sedumdak gaat aanleggen om teleurstelling te voorkomen!

In 8 stappen een Sedumdak aanleggen:

 1. Veeg de bestaande dakbedekking schoon. Zorg dat het dak waterdicht is. Indien niet waterdicht eerst de EPDM folie plaatsen! Zie tabblad: Producten, extra optie EPDM folie.
 2. Plaats het grijze vliesdoek (geotextiel) om het dak te beschermen. Maak het doek daarna voorzichtig nat zodat dit niet meer verschuift.
 3. Plaats langs de randen van het dak een rand van circa 20 cm (dit kan grind zijn, L-strip of een stoeptegel, zie Informatie) om verschuiving van de Sedummatten te voorkomen en planten niet onder loodslabben of dakkappen opkruipen.
 4. Plaats de drainagegrol met de geotextiel naar boven gericht (deze zit vast aan de rol). Het overtollige geotextiel aan de zijkant van de rol zorgt voor overlapping voor de volgende strook. Plaats de volgende strook evenwijdig met de eerste door ze op de 2e rij in te haken. De overlappingsstrook toeplooien.
 5. Verdeel gelijkmatig het substraat over het dak en zorg dat de laag circa 3-4 cm dik is. Voor 1 m² heb je 2 zakken substraat nodig.
 6. Egaliseer het substraat met behulp van een ladder op plank, zie foto.
 7. Strooi over dit substraat een biologische bodemaktivator voor een actief en een beter bodemleven, het helpt ook om bodemmoeheid te voorkomen. Deze bodemverbeteraar vitaliseert de wortels van de planten en voor intensief betreden van het dak. Zie informatie.

Geef de sedummatten voldoende water en geef een biolgische plantenvoeding zie informatie, om een mooie groene vitale Sedummat te behouden. Geef Sedum matten bij aanleg water, en bij langere droge periodes.  Geef  geen plantvoeding bij volle zon, anders kunnen de planten verbranden.

 

Tips  Onderhoud Sedum dak:

 • Bemest 2x per jaar, voorkeur in het voorjaar en najaar met een biologische planten voeding
 • Verwijder onkruid uit grindranden.
 • Maak de hemelwater afvoer 1x per jaar schoon.
 • Pleeg 1x per jaar onderhoud om wildgroei te voorkomen.
 • Indien er veel mos op treed in de herfst/winter in het voor jaar bemesten met kalk.
Sedummatten aanleggen hellend dak

Zelf Sedummatten aanleggen op een hellend dak tot 15°

Lees  eerst  de”Tips” voordat je een Sedumdak gaat aanleggen om teleurstelling te voorkomen!!

 

In 8 stappen een Sedum dak hellend tot  dak tot 15 ⁰ aanleggen:

 1. Veeg de bestaande dakbedekking schoon. Zorg dat het dak waterdicht is. Indien het dak niet waterdicht is, eerst deen EPDM folie plaatsen. Zie tabblad: Producten, extra optie, EPDM folie.
 2. Plaats de meegeleverde L-profiel  (zie foto) op 20 cm van de rand op het laagste punt van het dak. De afvoer blijft dan vrij en kan rondom afgewerkt worden met eventueel grind en een grindstopper.
 3. Plaats daarna het grind aan de voorkant van de L-strip. Voor een rand van ±20cm heeft u  1 zak grind nodig per 2m². Dit om afschuiving van subsraat en matten te voorkomen.
 4. Lijm het L- profiel vast met bij geleverde EPDM kit. Zorg dat de dakbeddekking droog is zodat de kit goed kan uitharden. Uitgebreide instructie zit bij levering.
 5. Plaats het grijze vliesdoek (geotextiel) om het dak te beschermen. Maak het doek daarna voorzichtig nat zodat deze niet meer verschuift.
 6. Rol de drainagegrol uit over het vliesdoek met de ribbelstructuur gericht naar de onderzijde. Deze wordt afgerold in de natuurlijke richting van de helling.
 1. Verdeel gelijkmatig het substraat over het dak en zorg dat de laag ong. 3/4 cm dik is.
 2. Egaliseer het substraat met behulp van een plank of  ladder. Voor 1m² heb je 2 zakken Sedum substraat nodig.
 3. Strooi over dit substraat een biologische bodemaktivator voor een actief en een beter bodemleven om bodemmoeheid helpt voorkomen. Deze bodemverbeteraar vitaliseert de wortels van de planten en intensief betreden. Zie informatie.
 4. Plaats de matten een voor een strak tegen elkaar aan en snij het overtollige Sedum weg.

Na aanleg de Sedum matten voldoende water geven. Ook bij langere droge periodes af en toe water geven. Geef Sedummatten 2x per jaar een biologische planten voeding, zie informatie. Indien biologische planten voeding word gegeven niet in de felle zon om verbranding te voorkomen.

 

Tips Onderhoud Sedumdak:

 • Bemest 2 x per jaar, voorkeur in het voorjaar en najaar met een biologische planten voeding
 • Verwijder onkruid uit grindranden
 • Maak de hemelwater afvoer 1 x per jaar schoon
 • Pleeg 1 x per jaar onderhoud om wildgroei te voorkomen
 • Indien er veel mos op treedt in de herfst/winter, in het voorjaar bemesten met kalk
Sedumstekken aanleggen plat dak

Zelf Sedumpluggen aanleggen op een plat dak

Lees eerst de “Tips” voordat je een Sedumdak gaat aanleggen om teleurstelling te voorkomen!!

In 9 stappen een Sedum platdak aanleggen met Sedumpluggen:

 1. Veeg de bestaande dakbedekking schoon. Zorg dat het dak waterdicht is. Indien niet waterdicht eerst de EPDM folie plaatsen! Zie tabblad: Producten, extra optie,  EPDM folie.
 2. Plaats het grijze vliesdoek (geotextiel) om het dak te beschermen. Maak het doek daarna voorzichtig nat zodat dit niet meer verschuift.
 3. Plaats langs de randen van het dak een rand van ±20cm (dit kan grind zijn, L-strip of een stoeptegel, zie informatie )   om verschuiving van de Sedummatten te voorkomen en planten niet onder loodslabben of dakkappen opkruipen.
 4. Plaats de drainagegrol met de geotextiel naar boven gericht. (Deze zit vast aan de rol). Het overtollige geotextiel aan de zijkant van de rol zorgt voor overlapping voor de volgende strook. Plaats de volgende strook evenwijdig met de eerste door ze op de 2e rij in te haken. De overlappingsstrook toeplooien.
 5. Verdeel gelijkmatig het substraat over het dak en zorg dat de laag circa 3-4 cm dik is. Voor 1m² heb je 2 zakken substraat nodig.
 6. Egaliseer het substraat met behulp van een ladder op plank, zie foto.
 7. Strooi over dit substraat een biologische bodemaktivator  voor een actief en een beter bodemleven en om bodemmoeheid helpt voorkomen. Deze bodemverbeteraar vitaliseert de wortels van de planten en voor intensief betreden vanhet dak. Zie informatie.
 8. Verdeel de verschillende soorten Sedumpluggen over het substraat om een mooi divers kleurenpallet  te krijgen. Wij hanteren 25 Sedumpluggen per 1 m². Zie foto. Plant daarna de Sedumpluggen uit als je ze goed verdeeld hebt.
 9. Geef een biologische planten voeding om een mooie groene vitale Sedummat te behouden. zie informatie. Indien vaker een meststof word gegeven, altijd nasproeien met water om verbranding te voorkomen.
 10. Geef  de Sedum matten voldoende water. Bij langere droge periodes af en toe water geven.U dient een Sedumdak met stekken zelf onkruid vrij te houden de eerste twee jaar. Op de foto zie je een Sedumdak met Sedumpluggen na 1 jaar.

 

Tips  Onderhoud Sedum dak:

 • Bemest 2x per jaar, voorkeur in het voorjaar met een biologische planten  voeding
 • Verwijder onkruid uit grindranden.
 • Maak de hemelwater afvoer 1x per jaar schoon.
 • Pleeg 1x per jaar onderhoud om wildgroei te voorkomen.
 • Indien er veel mos op treed in de herfst/winter in het voor jaar bemesten met kalk.
Sedumstekken aanleggen hellend dak

Zelf Sedumpluggen aanleggen op een hellend dak tot 15°

Lees eerst de”Tips” voordat je een Sedumdak gaat aanleggen om teleurstelling te voorkomen!!

In 10 stappen een Sedumdak tot 15 ⁰ aanleggen met Sedumpluggen:

 1. Veeg de bestaande dakbedekking schoon. Zorg dat het dak waterdicht is. Indien het dak niet waterdicht is, eerst deen EPDM folie plaatsen. Zie tabblad: Informatie, extra optie, EPDM folie.
 2. Plaats de meegeleverde L-profiel  (zie foto) op 20 cm van de rand op het laagste punt van het dak. De afvoer blijft dan vrij en kan rondom afgewerkt worden met eventueel grind en een grindstopper.
 3. Plaats daarna het grind aan de voorkant van de L-strip. Voor een rand van ±20cm heeft u  1 zak grind nodig per 2m². Dit om afschuiving van subsraat en matten te voorkomen.Lijm het L- profiel vast met bij geleverde EPDM kit. Zorg dat de dakbeddekking droog is zodat de kit goed kan uitharden. Uitgebreide instructie zit bij levering.
 4. Plaats het grijze vliesdoek (geotextiel) om het dak te beschermen. Maak het doek daarna voorzichtig nat zodat deze niet meer verschuift.
 5. Rol de drainagegrol uit over het vliesdoek met de ribbelstructuur gericht naar de onderzijde. Deze wordt afgerold in de natuurlijke richting van de helling.
 6. Verdeel gelijkmatig het substraat over het dak en zorg dat de laag ong. 3/4 cm dik is.
 7. Egaliseer het substraat met behulp van een plank of  ladder. Voor 1m² heb je 2 zakken Sedum substraat nodig.

8. Strooi over dit substraat een biologische bodemaktivator  voor een actief en een beter bodemleven, en om bodemmoeheid te voorkomen. Deze bodemverbeteraar vitaliseert de wortels van de planten en voor intensief betreden vanhet dak. Zie informatie.

9. Verdeel de verschillende soorten Sedumpluggen over het substraat om een mooi divers kleurenpallet  te krijgen. Wij hanteren 25 Sedumpluggen per 1 m². Zie foto. Plant daarna de Sedumpluggen uit als je ze goed verdeeld hebt.

10. Geef  de Sedum matten voldoende water. Geef een biologische plantenvoeding om een actief en een beter bodemleven te behouden. Geef in langere droge periodes af en toe water.  U dient een Sedumdak met Sedumpluggen zelf onkruid vrij te houden de eerste twee jaar. Op de foto zie je een Sedumdak met Sedumplugggen na 1 jaar.Tips  Onderhoud Sedum dak:

  • Bemest 2x per jaar, voorkeur in het voorjaar en najaar met biologische plantenvoeding
  • Verwijder onkruid uit grindranden.
  • Maak de hemelwater afvoer 1x per jaar schoon.
  • Pleeg 1x per jaar onderhoud om wildgroei te voorkomen.
  • Indien er veel mos op treed in de herfst/winter in het voor jaar bemesten met kalk.
Contact

Interesse of vragen?

Stuur een e-mail naar info@sedumplus.nl of vul het onderstaand contactformulier in.